Gouden Gids

In 1965 verscheen voor het eerst de Gouden Gids in Nederland. De Gouden Gids, die ook wel de bijnaam “beroepengids” heeft, is een gids waarin u als consument de telefoon- en contactgegevens van bedrijven en organisaties kunt vinden. In dit artikel leest u alles over wat de Gouden Gids voor u kan betekenen. Wilt u een telefoonnummer zoeken neem dan eens een kijkje in onze database.

Geschiedenis van de Gouden Gids

De Gouden Gids verscheen voor het eerst bij de uitgever Hiber onder de naam Gele Gids. In de loopt der tijd werd de naam veranderd in Gouden Gids. Met maar liefst 26 regionale gidsen in heel Nederland, werd de Gouden Gids in iedere stedelijke agglomeratie voor regio gratis uitgereikt onder de consumenten. Vanaf 2005 werd het ook mogelijk om de Gouden Gids op CD-rom te bekijken. Er vonden ook een reeks overnames plaats binnen de Gouden Gids. Zo werd Truvo, de toenmalige eigenaar van de Gouden Gids, in 2008 verkocht aan European Directories. Deze uitgever bracht de concurrent De Telefoongids uit. Vervolgens zijn de Gouden Gids en De Telefoongids samengegaan onder de naam DTG. In 2018 beëindigde de Gouden Gids de papieren editie van de gids. Tegenwoordig is het wel mogelijk om contactgegevens van bedrijven te downloaden via de app of online.

Gouden Gids downloaden op de smartphone

Het is dus tegenwoordig niet meer mogelijk om de Gouden Gids thuis te bestellen. U kunt de Telefoongids en Gouden Gids echter wel downloaden op uw telefoon. Zo heeft u in één handige app meteen alle ondernemingen en bedrijven in uw regio en in heel Nederland binnen handbereik. Met één klik bekijkt u direct het adres, de openingstijden, het telefoonnummer, plattegronden, foto´s, een reclame of meer. Dankzij de samenvoeging van de Gouden Gids met de Telefoongids, kunt u ook eenvoudig de telefoonnummers en adressen van personen in de app terugvinden.

Zie telefoonboek voor meer informatie over telefoonnummers van particulieren.

Belangrijkste functies van de Gouden Gids app

In plaats van de dikke pil in papier bestellen, kunt u tegenwoordig binnen enkele seconden op uw telefoon de beste bedrijven in uw buurt vinden. Dit zijn de belangrijkste functies van de Gouden Gids app:

 • U vindt gemakkelijk en snel bedrijven en personen in de buurt van uw locatie of in een bepaalde stad of regio
 • U ziet direct allerlei details over het bedrijft dat u zoekt. Denk hierbij aan een telefoonnummer, adres, openingstijden, reclame, website, beoordelingen en meer
 • U kunt met één klik op de knop direct het gewenste telefoonnummer bellen, de locatie van het bedrijf of de onderneming onderzoeken of uw route naar het bedrijf plannen

Hoe werkt de Gouden Gids app?

Als u de Gouden Gids app op uw telefoon wilt plaatsen, zoekt u eerst de app in ofwel de Google Play store (bij een Android smartphone’ of de App store van Apple (bij een iPhone). Na het binnenhalen van de app, gebruikt u de app als volgt:

 • U opent de app “Zoek & Vind”
 • Vervolgens ziet u een cursor knipperen in het tekstveld “Wat/Wie”. Hier schrijft u de naam van het bedrijf of de onderneming op dat u zoekt. Als u zoekt naar een persoon, typt u hier de achternaam van deze persoon in. Ook kan het zijn dat u juist op zoek bent naar een bepaald soort bedrijf binnen uw regio, zoals een bakker. Dan typt u “bakker” in. Ook is het mogelijk om omgekeerd te zoeken. Heeft u een telefoonnummer van een bedrijf, maar zoekt u de adresgegevens? Dan typt u hier het telefoonnummer in.
 • Er verschijnen allerlei zoeksuggesties gedurende het typen in het tekstveld “Wat/Wie”. Ziet u de juiste optie? Dan klikt u deze aan.
 • In het tekstveld “Waar” is het mogelijk om eventueel een locatie in te vullen waar het bedrijf zich bevindt. Ook is het mogelijk om uw huidige locatie op te geven. In dat geval bekijkt de app aan de hand van uw smartphone waar u zich bevindt. U dient hiervoor wel toestemming te geven aan de applicatie.
 • Bent u op zoek naar een bedrijf of een persoon? Standaard is de optie “Bedrijven” ingesteld. Als u echter zoekt naar een specifiek persoon, selecteert u de optie “Personen”.
 • Zodra u een bepaalde naam van een persoon hebt ingetypt, klikt u op de blauwe button met de loep of op het woord “Zoek”.
 • U ziet daarna de resultaten op uw zoekwoord verschijnen. Wilt u toch nog wisselen tussen het tabblad “Personen” of “Bedrijven”? Dan is het uiteraard mogelijk door op de tabbladen te klikken.
 • Bent u benieuwd naar het complete overzicht van contact- en adresgegevens van een bepaald bedrijf? Klik dan op het witte deel bij het zoekresultaat.
 • Door te klikken op de groene knop met een telefoonnummer, kunt u meteen het nummer bellen. Voor een route plannen naar het adres van het bedrijf, klikt u op “Plan route”. In dat geval verbindt de Gouden Gids app u ofwel met de bel-app ofwel met de kaarten-app van uw smartphone.