Geplaatst op Geef een reactie

Zit er goud in smartphones?

Zit er goud in smartphones

Je zou het niet meteen denken, maar de smartphone in je zak is een goudmijn. Letterlijk! Het kleine apparaat bevat ongeveer 0,03 gram goud. Maar dat is nog maar het begin. Het herbergt ook andere waardevolle metalen zoals zilver, platina, palladium en vele andere. In deze blog duiken we dieper in de wereld van smartphones en de verborgen schatten die ze bevatten.

Wat zit er in een smartphone?

Elementen en metalen

Een gemiddelde smartphone bevat ongeveer 60 verschillende metalen, halfmetalen en zogenaamde overgangsmetalen. Naast het eerder genoemde goud, zijn er ook edelmetalen zoals zilver, platina en palladium. Deze worden in vrij kleine hoeveelheden in je smartphone aangetroffen.

Waardevolle componenten

Als we de smartphone uit elkaar halen, vinden we eerst aluminium in de behuizing en indium en terbium in het scherm. De luidspreker bevat het sterk magnetische neodymium en de camera bevat het metaal lanthaan. De batterij is gevuld met lithium, kobalt en nikkel, en de elektrische circuits van de telefoon bevatten koper, zilver en wolfraam. In de microchips vinden we silicium en het zeldzame hafnium.

Waarom is het belangrijk om smartphones te recyclen?

Groeiende vraag naar metalen

De vraag naar metalen zoals lithium en kobalt groeit. Onderzoekers voorspellen dat als we deze metalen blijven consumeren zoals we nu doen, de productie uit mijnen in Zuid-Amerika en Afrika het al in 2030 niet meer kan bijbenen. Daarom is het van groot belang dat we betere methoden ontwikkelen om deze metalen uit onze oude mobiele telefoons te halen.

Problemen met het recyclingproces

Het probleem is dat er veel energie en giftige chemische processen nodig zijn om de metalen te scheiden. Dit maakt de recycling van smartphones niet alleen complex, maar ook potentieel schadelijk voor het milieu als het niet correct wordt gedaan.

Hoeveel smartphones worden er gerecycled?

Gebrek aan recycling

Ondanks het feit dat er veel waardevolle metalen in smartphones zitten, worden ze zelden gerecycled. Uit recente enquêtes blijkt dat slechts 2,6% van de mensen hun telefoon voor recycling aanbiedt. De meerderheid van de mensen bewaart hun oude telefoon in een lade en vergeet deze.

De reden voor het gebrek aan recycling

Een van de redenen waarom mensen hun telefoons niet recyclen, is omdat ze nog steeds waardevol voelen. In veel gevallen worden oude telefoons doorgegeven aan anderen, en worden ze dus niet als afval beschouwd. Daarnaast is er geen beloning voor het recyclen van een telefoon, zoals het statiegeldsysteem dat we in Nederland hebben voor plastic flessen.

Hoe kunnen we het recyclen van smartphones verbeteren?

Bewustzijn vergroten

Het eerste wat we kunnen doen om het recyclen van smartphones te verbeteren, is het bewustzijn vergroten. Mensen moeten weten hoe waardevol hun oude telefoon werkelijk is en dat het recyclen daarvan kan bijdragen aan het verminderen van de vraag naar nieuwe grondstoffen.

Betere recyclingmethoden ontwikkelen

Daarnaast moeten er betere methoden worden ontwikkeld voor het recyclen van smartphones. Dit omvat het ontwerpen van telefoons die gemakkelijker te demonteren en te recyclen zijn, evenals het ontwikkelen van veiligere en efficiëntere manieren om de waardevolle metalen eruit te halen.

Conclusie

Het is duidelijk dat we een lange weg te gaan hebben als het gaat om het recyclen van smartphones. Maar met de groeiende vraag naar de metalen die ze bevatten, wordt het steeds belangrijker om oude apparaten op een verantwoorde manier te recyclen. Door een groter bewustzijn te creëren en betere recyclingmethoden te ontwikkelen, kunnen we hopelijk de hoeveelheid waardevolle metalen die in onze lades liggen te verstoffen, verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *