Telefoon voor slechthorenden

Telefoon voor slechthorenden? Slechthorenden willen uiteraard ook mensen kunnen opbellen. Merkt u dat u oproepen van uw telefoon mist omdat u niet altijd de telefoongeluiden hoort? Wilt u telefoneren in een lawaaiige kantoorruimte? Of klagen anderen dat u veelal door de telefoon aan het schreeuwen bent? Met een telefoon voor slechthorenden kunt u de spreker aan de andere kant van de lijn beter horen. In dit artikel leest u alles over telefoons voor slechthorenden.

Vaste telefoon

Er zijn uiteenlopende methodes om met een vaste telefoon te bellen als u niet goed kunt horen. Lees de mogelijkheden hieronder.

Losse volumeversterker

Als u een normale telefoon heeft, kunt u het geluid van de hoorn versterken met een speciaal hiervoor ontwikkelde volumeversterker. Hierdoor hoeft u geen nieuwe telefoon bij bijvoorbeeld de KPN of Mediamarkt aan te schaffen. Het nadeel van een losse volumeversterker is wel, dat het geluid voor sommige slechthorenden nog niet hard genoeg is. Ook komt het voor dat het geluid vervormd raakt bij hogere volumes.

Speciaal ontwikkelde telefoons met versterking

Speciaal voor slechthorenden zijn er unieke telefoons op de markt gebracht, waarbij een versterker is ingebouwd. Hierdoor kunt u het geluid beter instellen. Verder beschikt de hoorn over een luisterspoel. Dit houdt in dat u kunt luisteren met de T-stand van uw hoortoestel. Verder zijn het belsignaal en de toonhoogte naar uw eigen wens aan te passen. Er bestaan zowel draadloze als draadgebonden telefoons met ingebouwde versterking. Deze telefoons zijn wel kostbaarder dan een losse versterker. Goed om op te merken is dat sommige hoortoestelmerken ook over een eigen merk telefoon beschikken.

Telefoneren met een streamer, speciale headset of soloapparatuur

Naast de losse en ingebouwde versterker, zijn er meer oplossingen om beter horen bij telefoneren te stimuleren. Bij sommige telefoons is het mogelijk dat een loopset wordt toegepast. Dit is een unieke headset voor slechthorenden. Met een kleine ringleiding die u achter uw nek kunt hangen, sluit u de loopset aan op uw telefoon. Uw hoortoestel zet u vervolgens op het ringleiding programma (de M/T-stand of T-stand). Vervolgens hoort u het gesprek meteen in uw hoortoestel. Als u twee hoortoestellen gebruikt, kunt u het gesprek in beide oren beluisteren. In de loopset is een microfoon ingebouwd, waardoor u ook handsfree kunt telefoneren.

Met soloapparatuur kunt u ook telefoneren. U sluit in dat geval de zender aan op de telefoon en beluistert het gesprek door middel van een ontvanger. Ook is het mogelijk om een headset, halslus of hoofdtelefoon op uw telefoon aan te sluiten. Verder bieden sommige leveranciers van hoortoestellen oplossingen zoals speciale streamers.

Mobiele telefoon

Er bestaan geen specifieke mobiele telefoons voor slechthorenden bij de KPN of Mediamarkt. Vaak verloopt het telefoneren door middel van een mobiele telefoon met het hoortoestel echter wel goed. Als het niet goed gaat, kunt u echter gebruik maken van allerlei hulpmiddelen. Handige tips bij het telefoneren voor slechthorenden met een mobiele telefoon zijn:

  • Bel met een mobiel die een hard volume en luidsprekerstand heeft
  • Maak gebruik van een telefoon met een hoge HAC waarde. De HAC waarde is een indicatie voor hoeveel storing uw mobiele telefoon zal geven voor het hoortoestel
  • Belt u zonder hoortoestel en valt uw gehoorverlies mee? Dan kunt u gebruik maken van een headset. Hierdoor kunt u handsfree bellen.
  • Maak gebruik van een loopset. Dit is een speciale headset voor slechthorenden
  • Maak gebruik van een streamer. De streamer kan door middel van Bluetooth aan uw mobiele telefoon worden gekoppeld
  • Maak gebruik van soloapparatuur. Door middel van de Bluetooth kan de apparatuur worden verbonden met uw mobiele telefoon

Flits- en trilfunctie

Voor veel slechthorenden is het overgaan van de telefoon een probleem. Ze horen immers de telefoon niet rinkelen. Daarom is het verstandig om bij aanschaf van uw vaste of mobiele telefoon in de KPN of Mediamarkt te vragen of de telefoon over een flits- en trilfunctie beschikt. Bij de trilfunctie voelt u dat de telefoon overgaat of als er een Whatsapp- of SMS-bericht binnenkomt. Ook zijn er mobiele telefoons verkrijgbaar die over een minuscuul flitslampje in de antenne beschikken. Zo ziet u direct wanneer de telefoon overgaat. Ook is het mogelijk om uw mobiele telefoon in een specifiek apparaat te leggen. Vervolgens geeft dit apparaat een uniek lichtsignaal af als de telefoon overgaat. Wilt u meer informatie over telefoons voor slechthorenden? Neem dan vrijblijvend contact op zodat wij uw vragen kunnen beantwoorden.