Telefoon uitlezen

Telefoon uitlezen? Bent u benieuwd wat voor gegevens er op uw mobiele telefoon staan? Of wilt u weten wat anderen op uw telefoon kunnen aantreffen? In dat geval kunt u uw mobiele telefoon uitlezen. Dit kan door middel van uiteenlopende methoden, door uw smartphone aan te sluiten op uw pc, laptop of ander apparaat. Zo kunt u door de mappen bladeren en zien welke gegevens er op uw mobiele telefoon staan. Voor ieder soort mobiele telefoon werkt het anders. Ook is het mogelijk dat u vanwege een strafrechtelijk onderzoek gegevens terug wilt halen u zijn verwijderd. U denkt waarschijnlijk dat dit niet mogelijk is, maar toch zijn er manieren om verwijderde gegevens terug te halen. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk voor bewijs in een rechtszaak. Hieronder leest u hoe u uw mobiele telefoon kunt uitlezen.

Uw mobiele telefoon zelf uitlezen

Als u wilt zien welke gegevens er op uw smartphone staan, kunt u gemakkelijk uw eigen telefoon uitlezen. Hieronder worden de verschillende methodes toegelicht.

Apple iPhone uitlezen met iTunes

Voor het bekijken, opslaan en verwijderen van gegevens past Apple iTunes toe. Hiermee kunt u dus gemakkelijk bekijken welke data er op uw telefoon staan. Ook kunt u op die manier gegevens opslaan op een extern apparaat. Zo kunt u eenvoudig foto’s, video’s en muziek op een ander apparaat overzetten. Als u nog meer wilt inzien welke data er op uw iPhone staan, gebruikt u hiervoor EX File Manager, ook wel File Explorer genoemd.

Android telefoon uitlezen

Een Android telefoon kunt u gemakkelijk via pc uitlezen. U sluit de telefoon aan op een PC. Uw computer herkent de Android telefoon als harde schijf en u beschikt direct over al uw gegevens.

Windows Phone uitlezen

Ook een Windows Phone kunt u via pc uitlezen. Windows Phone maakt bij bepaalde gegevens, zoals muziek en foto’s, ook gebruik van een eigen software programma. Het software programma Zune maakt het bijvoorbeeld mogelijk om ook op deze manier de benodigde gegevens over te zetten.

Telefoon uitlezen op afstand

Op het internet zijn diverse programma’s te vinden om op afstand uw telefoon uit te lezen. Met Jailbreak en Root breekt u als het ware in bij uw eigen telefoon en kunt u alle gegevens inzien. Zodra u deze apps downloadt om bij anderen hun telefoons in te zien, bent u strafbaar en krijgt u te maken met de politie.

Anderen uw telefoon uitlezen bij openbare wifi

Soms wordt gesteld dat een ander uw mobiele telefoon kan uitlezen bij een openbare wifi hotspot. Hierbij dient echter een onderscheid te worden gemaakt tussen het netwerkverkeer en de opgeslagen gegevens. Het netwerkverkeer gaat over alle gegevens die worden verstuurd en ontvangen. Voor de eigenaar van het netwerk zijn deze acties zeer gemakkelijk te volgen. Hij is immers de baas en kan daardoor al het internetverkeer aftappen en volgen. Dit geldt bovendien ook voor internetverkeer dat langs normale providers gaat. Ook voor hen is het eenvoudig om het verkeer af te tappen, in te zien of zelfs aan te passen. De wet bepaalt echter dat dit voor providers verboden is. De kleine wifistations die openbaar internet aanbieden, kunnen dus in principe alles meelezen. Wees daarom terughoudend met het versturen van belangrijke wachtwoorden, mails of gegevens via een openbare hotspot. Maak bijvoorbeeld gebruik van versleutelde gegevens, waardoor het onleesbaar wordt voor mensen die onderweg meekijken met het internetverkeer. Een voorbeeld hiervan is SSH. De opgeslagen gegevens van uw mobiele telefoon zijn echter niet direct zichtbaar voor de eigenaar van de hotspot. Dan zal hij actief in uw telefoon moeten speuren, en langs de beveiliging van uw telefoon moeten gaan.

Mobiele telefoon uitlezen door forensisch onderzoek

Bent u beland in een rechtszaak waarbij u bepaalde gegevens nodig heeft die zijn verwijderd van uw mobiele telefoon? Soms heeft u specifiek bewijs nodig om uw zaak sterker te maken. Hiervoor dient u wel over een specialisme te beschikken. Over het algemeen zijn verwijderde bestanden namelijk niet meer te vinden op uw telefoon. Sommige forensische onderzoek bureaus kunnen echter verwijderde gegevens van uw telefoon terughalen. Zo wordt de mobiele telefoon uitlezen dan weer mogelijk. Een forensisch adviseur bespreekt allereerst met u wat er mogelijk is. Vervolgens berekent hij kosten voor het uitlezen van de telefoon. In totaal kunnen er meer dan 10.000 soorten smartphones met succes worden uitgelezen. Over het algemeen krijgt u binnen een week de onderzoeksresultaten binnen, die u kunt gebruiken bij de politie in een strafrechtelijke zaak.