Telefoon loopt vast

Telefoon loopt vast? Het is een welbekend probleem: u bent bezig met belangrijke werkzaamheden, en opeens krijgt u te maken met een storing waardoor uw apparaat vastloopt. Weg zijn al uw werkzaamheden. Dit is niet alleen een vervelend probleem bij computer, ook bij smartphones komt het voor dat de telefoon vast loopt. Als uw telefoon vastloopt, niet meer reageert of met het scherm ingeschakeld vastzit, kunt u de volgende stappen ondernemen.

Opnieuw opstarten van uw telefoon

Over het algemeen is de eerste remedie tegen een vastgelopen telefoon het opnieuw opstarten van het apparaat. Door simpelweg de smartphone aan en uit te zetten kan het zijn dat uw telefoon weer naar behoren werkt. Deze methode is effectief en snel, en kunt u veelal zelf uitvoeren. U druk simpelweg de Powerknop van uw smartphone lang in. Vervolgens selecteert u ofwel “Opnieuw Opstarten”, ofwel “Afsluiten”. Vervolgens gaat de telefoon uit. Als deze zich dan weer opnieuw opstart, werkt de smartphone vaak weer zoals gebruikelijk.

Applicatie afsluiten

Het kan zijn dat uw telefoon vastloopt vanwege slechts één applicatie. In dat geval kunt u eenvoudigweg deze app afsluiten. Deze app moet u grondig verwijderen uit de lijst van actieve programma’s op uw smartphone. Deze lijst roept u op ieder type smartphone op een andere manier op. Soms klikt u op een button linksonder uw scherm, dan weer houdt u de thuisknop ingedrukt. Als u de app vervolgens weer opent, is er een behoorlijke kans dat deze weer op de normale manier functioneert.

Batterij weghalen

Bereikt u met het aan- en uitzetten van uw Samsung of Apple telefoon nog steeds niet het optimale effect? Haal dan de batterij los van uw smartphone. Bij de meeste telefoons bevindt de accu zich aan de achterkant van het apparaat. Als u de accu weghaalt, schakelt de telefoon volledig uit. Als u daarna de accu van uw Samsung telefoon of iPhone weer terugzet, moet u de Powerknop net zo lang ingedrukt houden totdat u het fabrikantslogo ziet. Alle applicaties zijn vervolgens afgesloten en veelal werkt de telefoon weer naar behoren.

Geforceerd uw telefoon afsluiten

Lukt het niet om uw telefoon op een normale manier opnieuw op te starten, dan kunt u uw smartphone geforceerd afsluiten. Deze stap is alleen noodzakelijk als uw telefoon nergens meer op reageert. Bij Apple smartphones houdt u de Powerknop en de thuisknop, oftwel de grote button onderaan in het midden, tegelijkertijd ingedrukt. Heeft u een Android telefoon? Indat geval dient u de volumeknop omhoog (waar u het geluid normaal harder mee zet) en de thuisknop tegelijk ingedrukt houden. Als het niet werkt met de volumeknop omhoog, kan het ook zijn dat u juist de volumeknop omlaag moet indrukken bij uw type smartphone. Dat is dus de button waarmee u het geluid van de telefoon zachter zet.

Te weinig opslagruimte

Een veelvoorkomende oorzaak bij een telefoon die vast loopt, is dat er te weinig opslagruimte is op de smartphone. Door bestanden en apps weg te halen, creëert u extra ruimte. Hierdoor hoeft uw telefoon minder werkzaamheden uit te voeren om de apps draaiende te houden. Zo raakt de smartphone minder gauw overbelast. In het menu Programma’s bij de instellingen kunt u zien welke programma’s en applicaties er actief zijn op uw smartphone. Zo kunt u ook inzien welke applicaties u vrijwel niet gebruikt. Door deze van de telefoon te verwijderen, zal uw smartphone een stuk sneller en soepeler draaien. Bovendien raakt de batterij van uw telefoon ook minder snel leeg.

Probleem oplossen door midden van iTunes

Beschikt u over een iPhone? Dan kunt u het vastlopen van uw telefoon oplossen met iTunes. Door uw telefoon met een USB kabel aan de computer te verbinden, kunt u via de computer communiceren met uw telefoon. Zodra u “Restore iPhone” selecteert, wordt er een back-up van uw smartphone gecreëerd en worden de standaardinstellingen weer op uw telefoon gezet. Als u vervolgens uw gegevens weer wilt terughalen, selecteert u “Restore Backups” voor een update.

Telefoon terugzetten in fabrieksinstellingen

Als u alles heeft geprobeerd, maar uw telefoon nog steeds vast loopt, is de laatste oplossing om uw telefoon terug te zetten in de fabrieksinstellingen. Met deze methode verwijdert u wel alles dat op uw telefoon staat; van contactgegevens tot foto’s, van bestanden tot apps en update die u gedownload heeft. Door deze fabrieksinstellingen schakelt de telefoon terug in de stand waarin u hem ontvangen heeft uit de winkel. Als er echter een virus op uw smartphone aanwezig was, weet u zeker dat deze in dit geval verwijderd was. Deze optie kunt u het beste uitvoeren als het probleem te ingewikkeld is om te ontraadselen en er geen andere mogelijkheid meer is. Uw telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen gaat via het instellingen menu op uw smartphone.