Telefoon gehackt

Telefoon gehackt? Mobiele telefoons bewaren vaak zeer veel persoonlijke gegevens van een aantal jaren U gebruikt uw smartphone om e-mails of sms-berichten te verzenden, foto’s en video’s naar uw partner, familie of vrienden te sturen of voicemail berichten op te slaan. Ook surft u dagelijks op sociale media en het internet. Wat als iemand ongewenst toegang heeft tot al deze persoonlijke gegevens? Hoe weet u of uw telefoon gehackt is? Is dit bijvoorbeeld met Bluetooth gebeurd of met een spionage app? In dit artikel leest u alles over een gehackte telefoon.

Waarom zou iemand uw telefoon willen hacken?

U begrijpt waarschijnlijk niet waarom iemand u zou willen bespioneren. Wat is er immers zo interessant aan uw gegevens? Toch kunnen er meerdere redenen zijn waarom iemand uw telefoon heeft gehackt. Zo kan het zijn dat uw telefoon beschikt over bedrijfsgegevens die van belang zijn voor een spion. Ook kan het zijn dat u vermogend bent, waardoor iemand graag uw betaalrekening wilt hacken. Verder wil een echtgenoot misschien weten of u een potentiële affaire heeft. Een andere reden heeft misschien te maken met uw belangrijke baan of uw werk met een belangrijke verantwoordelijkheid. Journalisten, wetenschappers, overheidsmedewerkers en rechter zijn allemaal potentiële doelen voor hackers.

Hoe weet u of uw telefoon gehackt is?

Zelfs als u over een sterk wachtwoord beschikt om in te loggen, is uw telefoon niet altijd beschermd tegen hackers. Er zijn bovendien allerlei spionage apps en methode met bluetooth die de activiteiten van uw mobiele telefoon kunnen volgen, zonder dat u daar weet van heeft. Met deze manieren komt u er in een handige check achter of uw telefoon wordt bespioneerd:

Abnormaal hoog gebruik van data

Is het verbruik aan data iedere maand ongebruikelijk hoog? Dan bestaat er een groot risico dat er een spionage app op uw telefoon is geplaatst. Vooral spionage apps die van een slechtere kwaliteit zijn, hebben veel data nodig om de informatie van uw smartphone te versturen. Een geavanceerde spionage app verbruikt echter veel minder gegevens. Daarom is deze methode niet 100 procent betrouwbaar.

Smartphone vertoont activiteit in standby-modus

Uw mobiele telefoon hoort niet op te lichten als deze zich in de standby-modus bevindt. Slechts standaard inkomende oproepen of berichten zorgen er normaal gesproken voor dat uw mobiele telefoon wordt geactiveerd. Heeft u wel last van onverwachte activiteiten of geluiden, dan kan dit een aanwijzing zijn dat uw telefoon wordt gehackt.

Onverwachte reboot

Als uw mobiele telefoon plotseling herstart zonder een duidelijke reden, kan het zijn dat iemand externe toegang tot uw smartphone heeft. Met deze externe toegang kunnen zijn waarschijnlijk persoonlijke gegevens van uw telefoon inzien.

De duur van uw batterij vermindert

Een andere belangrijke indicatie dat er spionage apps op uw smartphone aanwezig zijn, is dat de batterijlevensduur van uw mobiele telefoon plotseling verslechtert. De spionage apps bewaken immers al uw activiteiten en versturen hun opnames naar derden. Naast een enorme toename in dataverbruik, verbruikt uw telefoon hierdoor ook veel meer batterijcapaciteit. Vooral als de spionage software gebruik maakt van uw luidspreker of camera, merkt u dit in het batterijverbruik. Als u niet zeker weet of het gaat om een defecte batterij of spionage software, onderzoekt u dit door een andere batterij in uw mobiele telefoon te plaatsen. Als vervolgens het batterijverbruik alsnog sterk daalt, kan een spionage app de oorzaak zijn.

Verhoging batterijtemperatuur in standby-stand

De temperatuur van uw batterij kan door meerdere technische problemen plotseling verhogen. Als u echter nooit eerder last hebt gehad van een aanzienlijke stijging in batterijtemperatuur en de telefoon zich in standby-modus bevindt, kan het zijn dat spionage software op dat moment data naar derden verstuurt.

De smartphone wordt steeds trager

Mobiele telefoons beschikken over sterke hard- en software, waardoor ze tegelijkertijd talrijke acties kunnen ondernemen. Als echter opeens uw mobiele telefoon een stuk trager gaat, kan dit te maken hebben met een app die op afstand uw telefoon bestuurt.

Wat te doen als uw telefoon gehackt is?

Nadat u allereerst een check heeft gedaan of uw telefoon gehackt is, verandert u meteen al uw wachtwoorden. Zoals de politie aangeeft, is cybercriminaliteit lastig om op te sporen. Wel is het volgens de politie belangrijk om alle apps en software die de hack veroorzaken te verwijderen. Waarschuw uw contacten voor verdachte berichten vanaf uw accounts. Installeer meteen mobiele antivirussoftware en andere beveiligingsapps. Voer tenslotte een harde reset uit om uw mobiele telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Bedenk wel dat u hiermee al uw persoonlijke data verwijdert.