Telefoongids

De Telefoongids; wie had geen exemplaar in huis liggen? Het wordt soms wel de bestseller van Nederland genoemd. Op het hoogtepunt werden er circa zeven miljoen exemplaren van gedrukt. Sinds 2018 verschijnt de Telefoongids niet meer in boekvorm. Daarmee kwam een eind aan de papieren verspreiding van adres- en telefoongegevens in Nederland. DTG, de producent van de Telefoongids, gaat echter nog wel verder met het aanbieden van contactgegevens online.

Geschiedenis van de Telefoongids

In 1881 verscheen de eerste telefoongids in ons land. Op dat moment werd de gids nog niet verspreid bij de mensen thuis, maar lag het boek ter inzage bij de eerste Nederlandse telefooncentrale. In de eerste gids stonden 49 telefoonnummers en adressen. Telefonie stond toen ook nog in de kinderschoenen; slechts vijf jaar eerder vond Alexander Graham Bell de telefoon uit. De groei van de telefoon verliep echter snel; in 1913 waren er al 75.000 telefoonaansluitingen in ons land. Na verloop van tijd besloot de PTT gratis de telefoongids te gaan verspreiden. Voor deze gratis verspreiding werd zelfs een overeenkomst gesloten met het ministerie van Economische Zaken. In 2008 ging de Telefoongids samenwerken met de Gouden Gids, die met name zakelijke telefoon- en adresgegevens verspreidde.

De Telefoongids en de komst van het internet

Door het internet werd het mogelijk om steeds meer telefoon- en contactgegevens online op te zoeken. Hierdoor nam de behoefte aan een papieren gids af. Toch bleef het bij ouderen nog gedurende een lange periode populair. In 2012 kwamen er protesten tegen de ongevraagde toezending van de papieren Telefoongids. Het werd papierverspilling genoemd, omdat mensen telefoon- en contactgegevens opzoeken via het internet. Daarop besloot de Telefoongids niet meer automatisch een exemplaar aan mensen te sturen. Sinds 2018 is de papieren versie helemaal niet meer beschikbaar. Voor het opzoeken van contactgegevens en telefoonnummers kunt u nu online terecht.

Handige Telefoongids & Gouden Gids app downloaden

Tegenwoordig kunt u telefoongegevens handig opzoeken in de Telefoongids & Gouden Gids app. Als officiële Bedrijvengids van Nederland vind u in een handomdraai alle bedrijven bij u in de buurt en door het gehele land. U treft hierin adresgegevens, foto’s, openingstijden, plattegronden en meer. Ook kunt u eenvoudig adresgegevens en telefoonnummers van personen opzoeken. De app is nog altijd eigendom van DTG, die al jarenlang de Telefoongids verspreidt. De app vormt daarmee een handig alternatief voor het grote telefoonboek dat ieder jaar in ons land bij huizen werd bezorgd.

Belangrijkste functies van de app

De Telefoongids & Gouden Gids app beschikt over een aantal handige functies om personen en bedrijven op te zoeken. Dit zijn de belangrijkste elementen:

  • U vindt binnen een paar klikken personen of bedrijven rondom uw locatie of in een bepaalde plaats
  • U kunt direct gedetailleerde informatie over een bepaald bedrijf opzoeken, zoals een telefoonnummer, website, adres, reviews, openingstijden en meer
  • U kunt vanuit de app meteen het telefoonnummer bellen, de locatie van het bedrijf bekijken of een route plannen

De Telefoongids & Gouden Gids app installeren

De app van de Telefoongids & Gouden Gids is zowel te installeren op de iPhone (iOS) als een Android telefoon. Na het downloaden van de app gebruikt u de app als volgt:

  • Open de applicatie “Zoek & Vind”
  • De cursor bevindt zich nu onder het veld “Wat/wie”. Hier schrijft u de naam van het bedrijf, de achternaam van de persoon die u zoekt, het soort bedrijf (bijvoorbeeld bakker) of een telefoonnummer (als u de contactgegevens bij een telefoonnummer zoekt)
  • Gedurende het schrijven ziet u allerlei zoeksuggesties. Zodra u de juiste optie ziet, klikt u deze aan
  • Onder het veld “Waar” is het mogelijk om een locatie te bepalen of te kiezen voor uw huidige locatie. In dat geval dient u de applicatie toestemming te geven om uw locatie te bepalen
  • Zoekt u een bedrijf of een persoon? De standaardinstelling staat op “Bedrijven”. Als u een persoon zoekt, selecteert u “Personen”
  • Vervolgens klikt u op “Zoek” of gebruikt u de blauwe button met het vergrootglas
  • Er verschijnen vervolgens talrijke zoekresultaten. Ook hier kunt u nog schakelen tussen de tabbladen “Personen” en “Bedrijven”
  • Bij het witte deel in het zoekresultaat vindt u een volledig overzicht van de contactgegevens
  • U kunt vervolgens het telefoonnummer bellen door op de groene knop te drukken of een route plannen als u klikt op “Plan route”. In dat geval neemt de kaarten- of bel-app van uw smartphone het over